Nyitólap
                    
Rólunk
            
Beszámolók
       
Eseménynaptár
                     
Képek
               
Vezetőség
                    
Tagság
              
Szabályzat
             
Beiratkozás
                     
Linkek
          
Várostörténet
Marosvásárhelyiek és bajaiak közös kirándulása
a dél-erdélyi Szászországban


Baja és Marosvásárhely: két kies fekvésű, nagy múltú, közepes nagyságú város a Kárpát-medencében. Testvérvárosi kapcsolatuk hosszú évek alatt vált sokoldalú, gyümölcsöző együttműködéssé. A bajai küldöttség nemrégiben Erdély szász műemlékeire volt kíváncsi.

A Baja-Marosvásárhely Baráti Társaság több mint két éve jött létre abból az elgondolásból, hogy a két város önkormányzata által korábban aláírt testvértelepülési szerződésnek a civil és a gazdasági szféra szintjén érvényt szerezzenek. Az elmúlt időben több kapcsolódási pontot sikerült létrehozni.
Kirsch Attila, a Baja-Marosvásárhely Baráti Társaság elnöke szerint az önkormányzati szinten aláírt testvérvárosi szerződés tartja azt a hátteret, amely keretet biztosít ahhoz, hogy a civil szféra egymásra találhasson. - Első alkalom volt, hogy Bajáról szervezett egyesületet képviselő társaság jöjjön, akik Erdéllyel szimpatizálnak - mondta Kirsch Attila.
A Baja-Marosvásárhely Baráti Társaság megalakulása óta rendre jelen volt a marosvásárhelyi és bajai városünnepeken, sot tavaly, a Magyarország EU-csatlakozása alkalmából tartott rendezvénysorozatra is meghívót kapott. Eddig azonban, bajai partnerszervezet hiányában, az ottani polgármesteri hivatallal tartották a kapcsolatot. Ez most megváltozott: a hétvégi kirándulást már az újonnan létrejött Kalákában Erdélyért nevű társasággal közösen szervezték.
Kőváriné Veres Éva, a Kalákában Erdélyért Egyesület elnöke örömmel vállalta a társaság vezetői teendőit. - Bennem első ízben olyan benyomást tettek az itt élő emberek, ami tulajdonképpen arra sarkallt, hogy ezt a jó érzést ezt valamivé kell formálni. Így jött az egyesület elnökségi tisztsége, amelyet szívesen vállaltam fel - mondta.
A magyarországi látogatók többsége most járt először Erdélyben. A látottak lenyűgözték mindannyiukat. Horváth Roland arról számolt be: két nap alatt majdnem 200 km-t utaztak. - Régi szászországi városokban várakat, templomokat tekintettünk meg. Olyan történelmi dolgokat tudtunk meg, amit eddig nem volt módunkban - fogalmazott.
Nem csoda, hisz a kirándulás kijelölt útvonala olyan helyekre juttatta el őket, ahol még a marosvásárhelyiek közül is sokan nemhogy nem jártak, de nem is hallottak róluk. Az ismertebb településnevek: Medgyes, Nagyszeben, Fogaras, Kohalom, Segesvár. A meglátogatott helyszíneken két marosvásárhelyi szakember kalauzolta végig oket. Balázs Árpád nyugalmazott földrajztanár a kirándulás térképét is elkészítette. Megvolt rá az oka, hogy miért. - Ha csökken a számunk, elobb-utóbb a tenger fenekére kerülünk, mint ahogy Reményik Sándornak az egyik verse is szól. Ezt rajzoltam rá, illetve írtam rá erre a térképre olyan célzattal, hogy erősítsem bennünk és a vendégeinkben a magyarságtudatot, a szülőföld szeretetét - nyilatkozta.
Nem véletlenül. Szászok már alig lakják a régen általuk benépesített településeket, többségük elvándorolt, sorsukra hagyva műemlékeiket, lakóházaikat. Helyenként már csak a romos falakkal találkozhattak. Másutt öreg gondnokok vigyázzák az elődök örökségét.
- Számunkra, romániai magyarok előtt a szászság intő és óvó példa. Nem szabad így szétszóródni, nem szabad itthagyni, amit alkottunk. Ezek közhelyek, így van, de az ember a Szászföldet végigjárja, és látja a romló emlékeket, és látja mindazt, amit alkottak, hogyan válik ködös múlttá, akkor ez óhatatlanul felmerül benne - mondta Spielmann Mihály történész.
A kirándulásról hazaérve kiértékelték a látottakat, hallottakat. Mindannyian, marosvásárhelyiek és bajaiak is rendkívül tanulságosnak ítélték meg az együtt eltöltött két napot. Remélik, hogy hamarosan újabb közös élményekkel gazdagodhatnak.
                                                                 (Elhangzott a Duna Televízióban június 15-én.)
This page created with Cool Page.  Click to get your own FREE copy of Cool Page!
Baja-Marosvásárhely
Baráti Társaság